NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Is uw tuin egelvriendelijk?_10_07_2009

  egel_bolletje_01.jpg

  Jaarlijks worden zo'n 100.000 egels slachtoffer in het verkeer. Vooral in de zomer komen er een hoop egels door aanrijdingen om het leven.  Een groot probleem.

  Een ander probleem voor de egel dat steeds minder tuinen groen en open zijn. De veel voorkomende verstening van tuinen, waarbij alles wordt dichtbetegeld en strak omheind, is slecht voor de egel. Veel mensen weten dat niet en vinden het jammer dat dit nuttige diertje niet meer op bezoek komt. De Zoogdiervereniging heeft dit jaar uitgeroepen tot Jaar van de Egel en pleit onder andere voor een egelvriendelijk beheer van tuinen en parken.

  Hoe zit het met de egelvriendelijke tuinen van de Nederlandse omroepen. Is de egel welkom bij de TROS, BNN of de VARA? U hoort het in onze uitzending.

  De Zoogdiervereniging brengt in een oplage van 15.000 een nieuw boekje over Egelvriendelijk tuinieren uit. Dit wordt tijdens en na het Egelweekend (het derde weekend van september) verspreid. Maar voor wie niet kan wachten hier alvast drie gouden tips voor een egelvriendelijke tuin:

  1. Gaas

  Let op met rechthoekig gaas. Hierin kunnen egels klem geraken. Maak daarom een paar egelpoortjes oftwel openingen van zo’n twaalf op twaalf centimeter. Deze egelpoortjes plaats je tussen de tuinen in, niet op het uiteinde van de tuin. Zo voorkom je dat egels op straat belanden waar hun overlevingskansen erg klein zijn.

  2. Bestrijdingsmiddelen

  Egels zijn heel vaak het slachtoffer van bestrijdingsmiddelen. Gebruik daarom alleen natuurlijke of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Gebruik geen insecticiden, pesticiden, slakkengif, muizengif. Egels eten hier ook van en krijgen het via hun maaltijd binnen met de dood als gevolg.

  3. Schuilplaatsen

  Maak zelf enkele schuilplaatsen voor egels of zorg ervoor dat je hun natuurlijke schuilplaatsen niet beschadigt. Egels tref je het meest aan onder een hoop bladeren of takken. Je kan ook zelf op een droge, beschutte en schaduwrijke plaats een schuilplaats maken. Laat een grote, luchtige hoop organisch tuinafval liggen zoals takken en bladeren.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio