Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jaar van de bij

  •  
29-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vroege Vogels opent het Jaar van de BIJ op 1 januari! Wereldwijd gaat het al jaren slecht met de bijenstand. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.
Voedselproductie en biodiversiteit
Door het verdwijnen van de bij komt onze voedselproductie en biodiversiteit in gevaar. Er moet veel gebeuren, daarom is 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. Zondag de aftrap in Vroege Vogels, met Jaap Molenaar, voorzitter van de Bijenstichting .
Hommelstand
In de Nederlandse natuur komen naar schatting nog circa 350 verschillende bijensoorten voor. Hiervan staan er 188 op de Rode Lijst wat aangeeft dat deze soorten met uitsterven zijn bedreigd. In Noord Amerika is een dramatische terugloop waargenomen in de hommelstand: vier soorten zijn met 96% teruggelopen in aantallen en de omvang van het leefgebied is met 23 tot 87% afgenomen, deels in de afgelopen 20 jaar. Ook in Europa gaat het de laatste decennia bergafwaarts met wilde hommels en bijen. Volgens Molenaar is de wintersterfte bij honingbijen de afgelopen jaren opgelopen van 10 procent tot maar liefst 30 procent.
Achteruitgang
Het Jaar van de Bij wordt georganiseerd door vier natuurorganisaties: KNNV, Bijenstichting, IVN, Nederlandse Bijenhoudersvereniging en EIS Nederland. In 2012 zijn er talloze acties om aandacht te besteden aan de achteruitgang van de bij.
Lees vanaf zondag meer op de speciale website van het Jaar van de Bij .
Kijken: moord op de honingbij. Afgelopen maart bij Zembla
Hieronder vindt je alle bij-gerelateerde items uit de uitzending van 1 januari 2012
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.