Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jaar van de huiszwaluw

  •  
08-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cursus vogelzang - huiszwaluw

© Fotograaf: corineoste

Na het ‘Jaar van de koekoek’ in 2016, wordt 2017 het jaar van de huiszwaluw. Waar het jaar van de koekoek vooral bedoeld was als ‘charme-offensief’ voor een relatief onbekende vogel, wordt vogelend Nederland opgeroepen om ook actief mee te doen aan het jaar van de huiszwaluw. Er worden onderzoekers gezocht.

Onderzoek broeden huiszwaluw

Een van de belangrijke vragen in het jaar van de huiszwaluwen draait om het broedsucces. Nu is het niet eenvoudig om in een huiszwaluwennest te kijken. Het zijn immers strak gemetselde bouwwekjes tegen de dakgoten van huizen. Maar met een eenvoudig protocol, hebben SOVON-Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland toch een manier bedacht om informatie over het broedsucces te verzamelen. 

Tweede broedsels

De initiatiefnemers willen vooral graag weten of de huiszwaluwen nog wel aan tweede broedsels toekomen. Om de stand van deze vogel op peil te houden moeten ze haast wel twee legsels per jaar uitbroeden, maar op veel plaatsen lijkt het daar niet meer van te komen. Mogelijk speelt insectengebrek hen parten.
Meer informatie over het jaar van de huiszwaluw staat op de website .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.