Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jager-verzamelaars uit de Noordzee

  •  
22-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
DSC_3774
Langs het strand kun je soms pijl- of speerpunten vinden. Ze werden een jaar of tienduizend terug afgeschoten door de jager-verzamelaars die op de Noordzeebodem leefden.
Droge zee
De Noordzee, die in de laatste ijstijd droog lag, is wereldwijd vermaard vanwege de vele resten van mensen en dieren die er worden gevonden. Mammoetbotten en resten van wisenten, neushoorns en zelfs leeuwen zijn inmiddels wel bekend. Minder bekend is dat er dus ook veel resten liggen van mensen. Zowel de botten van de mensen zelf worden gevonden, als de 'artefacten' die deze jagerverzamelaars maakten.
RMO
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden organiseert zo nu en dan middagen waarop verzamelaars hun vondsten kunnen laten beoordelen door deskundigen. Volgens Luc Amkreutz van het RMO is het heel belangrijk dat verzamelaars hun vondsten ook laten documenteren. 'Wij hebben immers geen budget om museummedewerkers dagenlang op het strand te laten zoeken. En het blijft toch nationaal erfgoed.'
Dieet
Verder doet het RMO ook onderzoek aan de resten van de mensen die worden gevonden, vertelt Amkreutz. 'Door naar de chemische samenstelling van de botten van de mensen te kijken, kunnen we achterhalen wat ze hebben gegeten. Zo weten we nu dat de jagerverzamelaar aan het eind van de laatste ijstijd niet per se van mammoeten leefde, maar vooral van zoetwater vis.' 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.