Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jagers en provincie botsen over hertenjacht

  •  
02-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
edelherten.jpg
Jagers in Gelderland botsen met de provincie over de grootschalige jacht op edelherten. Ze morren over het aantal dieren dat gedood moet worden en de middelen die ze daarbij moeten inzetten, blijkt uit onderzoek van het programma Brandpunt.
Uit een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij de provincie bleek dat het aantal edelherten dat moet worden afgeschoten fors is toegenomen. Tot het jaar 2000 moesten jaarlijks tussen de vierhonderd en zeshonderd herten worden gedood. ,,Daarna neemt het afschot fors toe en is het verdriedubbeld tot 1889 in dit jaar'', meldt het programma.

Jagen op drachtige dieren

Het zint de jagers niet dat ze zich moeten bedienen van werkwijzen waar ze niet achter staan. ,,Lichtbakken, vroeger deden stropers dat. Wij doen dat nu, in opdracht van de provincie. Ze zeggen, hier heb je de middelen, ga je gang'', zegt de secretaris. Jagers zouden onder meer moeten jagen op drachtige dieren en op moeders bij kalfjes schieten.

Targets halen

De jagers zouden onder druk worden gezet om hun targets te halen. Zij zitten in hun maag met de situatie en willen dat het faunabeleid wordt aangepast. ,,Zo ga je niet met beesten om, je hebt ook een zorgplicht. Je gaat niet zomaar beesten overhoopschieten'', reageert de secretaris van de wildbeheereenheid Noord West Veluwe tegenover Brandpunt.

Hertenpopulatie 'problematisch'

De hertenpopulatie op de Veluwe is volgens Brandpunt mogelijk toegenomen als gevolg van een experiment. Daarbij werd de jacht vijftien jaar geleden stilgelegd in sommige gebieden. Ook zijn hekken weggehaald en ecoducten aangelegd. Inmiddels lijkt de hertenpopulatie 'problematisch' te worden.

Reactie Natuurmonumenten

Natuurmonumenten beheert een gebied in het zuidelijk deel van de Veluwe waar herten niet worden gedood. ,,In dit gebied zien we een toename van damherten, maar geen significante toename of uittrek van edelherten'', reageert de organisatie, die benadrukt dat het 'experiment' niet bijdraagt aan de problemen met edelherten in het noorden van de Veluwe.
De natuurbeschermingsorganisatie schaart zich achter jagers die geen drachtige herten of hindes met kalfjes willen doodschieten.
Bekijk de reportage in Brandpunt vanavond om 20:25 uur op NPO 2.
Bron: Brandpunt  & ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.