Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Japanse oester helpt mossel in Waddenzee

  •  
29-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
platte oester

© Fotograaf: Carpie

Uitheemse soorten worden vaak als schadelijk beschouwd, maar de Japanse oesters die oprukken in de Waddenzee blijken juist meerwaarde te hebben. Althans voor de mosselen die er voorkomen. Hun overlevingskans neemt toe wanneer ze worden omringd door de oesters, beschrijft onderzoeker Andreas Waser van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in zijn proefschrift.
Waser verdedigt zijn promotieonderzoek over twee weken aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De Japanse oesters zijn goede rifbouwers. De ‘robuuste 3D-structuren’ zoals Waser ze noemt, beschutten de mosselen tegen natuurlijke vijanden, zoals de scholekster, eidereend, zilvermeeuw en strandkrab.
Roofdieren kunnen de mosselen daardoor moeilijker bereiken. ‘Vooral de kleine mosseltjes profiteren van de bescherming van het oesterrif.’ Er zijn ook nadelen. De mosselen worden weliswaar minder snel opgegeten, maar ze groeien ook minder snel dan soortgenoten op een bank zonder oesters. Dat komt doordat ze om voedsel concurreren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.