Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge boommarters leggen het loodje

  •  
13-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boommarter

© Fotograaf: Kees_Jan

Uit beelden van cameravallen op de Veluwezoom blijkt dat veel jonge boommarters het niet hebben gehaald. Dit komt door de droogte en hitte van afgelopen zomer.

Cameravallen

Op de Veluwezoom wordt met cameravallen de voortplanting van boommarters onderzocht. In juli en augustus komen moeders met hun jongen naar de cameravallen om te eten van de aangeboden pindakaas. Maar dit jaar werden er vooral volwassen vrouwtjes en mannen gezien. Ook werd een vrouwtje die drie jongen had, niet meer waargenomen terwijl dit vrouwtje normaliter regelmatig langskomt. Daarnaast was te zien dat de jongen moeite doen om bij hun moeder te drinken wat duidt op honger.
Naast het beeld van de cameravallen, toonde ander gedrag ook dat de boommarters het moeilijk hadden op de Veluwezoom. Bij een huis in het onderzoeksgebied komen al jaren boommarters bij het kippenhok om soms een eitje te stelen. Maar deze zomer wat het iedere nacht raak.
Dit zijn allemaal aanwijzingen dat door de droogte en hitte de voedselbeschikbaarheid voor boommarters slecht was. Blijkbaar was dit zo slecht dat de vrouwtjes onvoldoende voedsel konden vinden om jongen groot te brengen.
Bron: Nature Today, Zoogdiervereniging

Meer over:

boommarter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.