NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Jonge boommarters leggen het loodje

  boommarter
  Fotograaf: Kees_Jan

  Uit beelden van cameravallen op de Veluwezoom blijkt dat veel jonge boommarters het niet hebben gehaald. Dit komt door de droogte en hitte van afgelopen zomer.

  Cameravallen

  Op de Veluwezoom wordt met cameravallen de voortplanting van boommarters onderzocht. In juli en augustus komen moeders met hun jongen naar de cameravallen om te eten van de aangeboden pindakaas. Maar dit jaar werden er vooral volwassen vrouwtjes en mannen gezien. Ook werd een vrouwtje die drie jongen had, niet meer waargenomen terwijl dit vrouwtje normaliter regelmatig langskomt. Daarnaast was te zien dat de jongen moeite doen om bij hun moeder te drinken wat duidt op honger.

  Naast het beeld van de cameravallen, toonde ander gedrag ook dat de boommarters het moeilijk hadden op de Veluwezoom. Bij een huis in het onderzoeksgebied komen al jaren boommarters bij het kippenhok om soms een eitje te stelen. Maar deze zomer wat het iedere nacht raak.

  Dit zijn allemaal aanwijzingen dat door de droogte en hitte de voedselbeschikbaarheid voor boommarters slecht was. Blijkbaar was dit zo slecht dat de vrouwtjes onvoldoende voedsel konden vinden om jongen groot te brengen.

  Bron: Nature Today, Zoogdiervereniging

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws