Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinet wil paardenmiddel uit bloedboerderijen weren

  •  
19-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paarden_chrisfotos.jpg

© Fotograaf: chrisfotos

In slechts een week ondertekenden ruim 1,5 miljoen Europese burgers de petitie tegen de handel in paardenbloed van online campagnenetwerk Avaaz. Een duidelijk signaal naar de politiek en steun voor de Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Naar aanleiding van de vragen van deze partij gaat Staatssecretaris Martijn van Dam zich nu inzetten voor een Europees verbod op de import van bloed van zwangere paarden.

Vruchtbaarheidshormoon

Op zogenaamde bloedboerderijen in Argentinië en Uruguay worden merries voortdurend zwanger gemaakt voor het verkrijgen van het vruchtbaarheidshormoon PMSG. Van de drachtige dieren wordt vervolgens grote hoeveelheden bloed afgetapt. Hierdoor verzwakken en vermageren deze paarden ernstig. De veulens worden voortijdig geaborteerd of in de baarmoeder doorgeknipt. Het vruchtbaarheidshormoon dat op deze manier gewonnen wordt, is bestemd voor de Europese bio-industrie. Vooral de Nederlandse en Duitse veesector maken gebruik van dit middel om de productie te verhogen.
Een voorstel van de Partij voor de Dieren om PMSG te verbieden in Europa werd vorig jaar al met een meerderheid aangenomen in het Europees parlement. Het verbod kan echter pas ingaan als een meerderheid van de EU-landen en de Europese Commissie hiermee instemt. Vandaag heeft staatssecretaris Van Dam in reactie op vragen van Kamerlid Esther Ouwehand toegezegd zich in Brussel sterk maken om het verbod mogelijk te maken.
Meer informatie over de petitie van Avaaz
Bron: Partij van de Dieren

Meer over:

paard, paardenbloed
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.