Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kabinetsvoorstel uitbreiding statiegeld pakt zwerfblikjes niet aan

  •  
12-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blikje in natuur

© bron: pixabay

Natuur & Milieu vindt gepresenteerde voornemen van het kabinet om statiegeld te heffen op kleine plastic flesjes een stap in de goede richting. Dat moet zorgen voor een afname van plastic in zwerfafval. De organisatie hamert er wel op dat blikjes een groter aandeel hebben in het zwerfafval en dat dit probleem nu blijft bestaan.
“In het zwerfafval zitten bijna twee keer zoveel blikjes als flesjes. Wij zullen ons daarom blijven inzetten om ook op blikjes statiegeld te krijgen,” aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. Kleine plastic flesjes en blikjes veroorzaken veertig procent van al het zwerfafval. Natuur & Milieu adviseerde het kabinet eind vorig jaar om voor beide statiegeld in te voeren. Dat is volgens de organisatie de meest effectieve methode om zwerfafval te verminderen.

Risico op verschuiving

Volgens Demmers is er bovendien een kans dat het zwerfafval met alleen statiegeld voor flesjes helemaal niet vermindert. “Het kan zijn dat de flesjes straks in de ban gedaan worden en dat drank alleen nog in blikjes wordt aangeboden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”, aldus de directeur.

Industrie

Voordat het statiegeld ingevoerd gaat worden, krijgt het bedrijfsleven nog de kans om statiegeld af te wenden. Daarvoor moeten ze in de komende twee jaar het zwerfafval weten te verminderen. Demmers: “Ondanks alle jarenlange inspanningen is dat nog nooit gelukt, dus dat zie ik nu ook niet gebeuren.”
Bron: Natuur & Milieu

Meer over:

blik, statiegeld, flesje
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.