Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kalf bij koe

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
49af50cf5e.jpg

© Fotograaf: Luukie

Het leidde tot een zeer verhitte discussie: moeten koe en kalf meteen na de geboorte gescheiden worden of pas na acht weken? Ondanks dat de Tweede Kamer vóór een langer samenzijn is, besloot staatssecretaris Martijn van Dam deze maand dat hij deze keuze aan de boeren zelf overlaat. Hij reageerde daarmee op een motie van de Partij voor de dieren die  door de Tweede Kamer werd aangenomen.
Meningen lopen uiteenDe staatssecretaris vindt de vraag hoelang kalveren bij hun moeder moeten blijven de verantwoordelijkheid is van de melkvee- en kalverhouderij zelf. Volgens Van Dam staat, vanuit het oogpunt van dierwelzijn, niet vast dat het kalf bij de koe per definitie beter is voor zowel kalf als koe. De meningen liggen nogal uiteen of het beter voor koe en kalf is om ze zo vroeg mogelijk na de geboorte te scheiden of pas na acht weken zoals een klein groepje boeren op dit moment doet. 
Verdronken kalfjes
Albert Blommestijn is melkveehouder in De Kwakel en worstelt al jaren met de vraag hoe zo diervriendelijk mogelijk te zorgen voor het kalf en de koe. Hij probeerde de kalveren bij de koe te houden, maar dat liep bij hem uit op enkele verdronken kalveren.
Nu haalt hij de kalfjes zo snel mogelijk na de geboorte weg bij hun moeder. Om toch zo natuurlijk mogelijk te boeren denkt hij nu aan een tussenoplossing; het pleegmoederschap.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.