NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kamikaze houtsnippen

  houtsnip
  Houtsnip bij het vogelhospitaal in Naarden. Fotograaf: Jesper Buursink

  Tienduizenden houtsnippen trekken elke herfst weg uit het koude noordoosten van Europa en vliegen daarbij door Nederland. Tijdens deze trektocht vliegen er elk jaar weer relatief veel tegen ramen aan. Dit jaar is het aantal houtsnippen dat gevonden wordt wel heel hoog zo blijkt uit de Jaarrond Tuintelling van onder andere de Vogelbescherming en SOVON. 

  Zicht rondom

  De kop van de houtsnip ziet er vreemd uit: de ogen lijken op de verkeerde plek te zitten, relatief hoog aan de zijkant van zijn kop. Hierdoor heeft de houtsnip een heel breed gezichtsveld zodat hij zijn vijanden aan kan zien komen. Het nadeel hiervan is dat de vogel hierdoor heel moeilijk diepte in kan schatten. 

  Nachtvliegers

  De houtsnip is een nachtvlieger die zich zodra het licht wordt als een kamikaze piloot naar beneden laat storten. Gecombineerd met hun slechte inschatting van diepte knallen ze veel tegen ramen van gebouwen aan als ze weer op willen stijgen. Extra probleem voor de vogel is natuurlijk ook dat steeds meer huizen grote raampartijen hebben. 

  Houtsnip gefilmd door Ruurd Jelle van der Leij

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio