NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kamsalamanders in het donker

  EM VV Aflevering 09_frame_37261

  De prachtige kamsalamander verschuilt zich overdag diep in de modder. Als het begint te schemeren, komen de salamanders naar de oppervlakte om te eten en te baltsen. Dan kun je ze met een zaklantaarn goed zien.

  Op de Sallandse Heuvelrug heeft Natuurmonumenten op de lager gelegen delen van de Sprengenberg poelen hersteld om leefgebied te creëren voor kikkers en salamanders. Hierdoor is een veel natter terrein ontstaan waar het hele jaar door water staat, waarvan niet alleen amfibieën maar ook vogels en zoogdieren profiteren.

  Tellen met een zaklamp

  Kamsalamanders trekken in het voorjaar naar het water om zich voort te planten. De helder gekleurde mannetjes verleiden de vrouwtjes hun imposante kam. André Marissen houdt op de Sprengenberg al jarenlang de stand van de amfibieën in de gaten. Door in het donker met een zaklamp op het water te schijnen, telt hij de salamanders aan de oppervlakte.

  Fotograaf: Cas van den Bomen

  Sterren in het donker

  Als de avond valt, is salamanders tellen niet het enige wat er te doen is op de Sallandse Heuvelrug. In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug zit een grote sterrenwacht waar je met goed weer de maan en sterren kunt bekijken. 

  Kijk voor meer informatie op de website

  Geplaatst in: Fragment TV

Media