Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kansen en bedreigingen door wind op zee

  •  
28-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Windpark Luchterduinen

© Rob Buiter

Tien jaar geleden werd het eerste windpark op zee geopend. Wat is er nu bekend over de effecten op de natuur?

Heien

Een kritiek moment blijkt de aanleg van de windparken. Door het heien van de palen blijven bijvoorbeeld bruinvissen tientallen kilometers uit de buurt. Tegelijk is uit onderzoek gebleken dat deze zeezoogdieren soms al binnen enkele uren na het heien weer terugkomen naar het betreffende gebied. Met nieuwe technieken, die gebruik maken van 'bellenschermen' tijdens het heien, kunnen de negatieve gevolgen worden verminderd.

Vogels

Wanneer de parken er eenmaal staan zijn er onder vogels zowel liefhebbers als mijders. Bijvoorbeeld aalscholvers trekken soms in grote aantallen naar de parken, terwijl zeekoeten en jan-van-genten de parken juist lijken te mijden. 

Vleermuizen

Van vleermuizen is inmiddels bekend dat ze van de windmolens gebruik kunnen maken om erop te rusten. Onder de platforms die aan de basis van de molens zitten, worden regelmatig soorten als ruige dwergvleermuizen gevonden.

Kansen benutten

Stichting de Noordzee stelt dat windparken op zee zowel kansen als risico's bieden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.