NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Dieren met toekomstplannen

  Kea
  Rob Buiter

  Zondag 15 oktober maken we in onze uitzending bekend welk boek de Jan Wolkersprijs 2017, voor het beste natuurboek zal ontvangen. Er zijn nog vijf genomineerden in de race. Eén daarvan is het boek ‘Dieren met toekomstplannen’, van gedragsbioloog Frans van der Helm.  

  Dieren met een goed geheugen

  ‘Je moet de titel niet letterlijk nemen, alsof een dier die zich afvraagt wat hij op een bepaalde dag in de toekomst nou eens zal gaan doen’, zegt Van der Helm. Tegelijk zijn er wel degelijk heel veel dieren die een goed geheugen hebben, en vervolgens ook conclusies trekken uit die herinneringen voor de toekomst. Zo zijn er vissen die heel goed kijken naar de territoriumgevechten van twee mannetjes, om zich vervolgens met een gerust hart bij één van die twee kemphanen in de buurt begeven, omdat ze gezien hebben dat die als zwakste uit de strijd naar voren was gekomen.

  Kea, de slimme papegaai

  Een bijzonder plek in het boek van Van der Helm is gereserveerd voor de kea, een papegaaiensoort uit Nieuw-Zeeland. Volgens de auteur zijn dat zulke intelligente dieren dat ze kunnen bedenken dat ze een patatbakje uit een prullenbak kunnen vissen om dat vervolgens mee te nemen een besneeuwde berg op om ermee te gaan sleeën.  

  Onderstaande filmpje is een compilatie van de slimste dieren die voor Zelf Geschoten zijn gefilmd:

  Voorbeelden van slimme dieren: Een roek probeert bij het eten onderin de vuilnisbak te komen maar moet daarvoor eerst de zak helemaal omhoog trekken. Vervolgens vindt een ekster een oud stukje brood en maakt het wat smeuïger door het in water te dompelen. De eekhoorn weet het verborgen deurtje naar het vogelvoer te vinden. Een kauw is te zwaar om aan de vetbol te hangen en trekt hem daarom aan het draadje omhoog. Een gaai heeft ontdekt dat je het makkelijks mieren kunt eten door er midden in te staan en ze vervolgens van z'n lijf te eten. En door een potje te laten vallen op de stenen kan de zwarte kraai bij het eten dat erin zit.

  Titel: Dieren met toekomstplannen
  Auteur: Frans van der Helm
  ISBN: 978-94-629-8249-9

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media