NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kanshebber Jan Wolkers Prijs: Vogels op de cm2

  Postzegel boek
  Bron: Uitgeverij Müller

  Voor de Jan Wolkers Prijs 2017 zijn vijf boeken genomineerd. Vogels op de cm2 is daar een van. Een boek met een aparte combinatie: informatie over vogels en  postzegels met getekende afbeeldingen van vogels. Het levert een boek op met 266 vogels die in Nederland voorkomen. De zegels komen uit 109 landen waar deze vogels ook voorkomen.

  Postzegels

  Peter Müller en Tom Loorij stelden het boek samen. De meeste postzegels komen uit de collectie van de ornitholoog en filatelist Tom Loorij. Allereerst stelde het duo een lijst samen van in Nederland voorkomende vogels om vervolgens de mooiste zegel bij de vogel te zoeken. Een heel uitzoekwerk want van sommige vogels bestaan er meerdere zegels. Zo bestaan er van de ijsvogel wel 100 postzegels.

  Van acht soorten bestond geen enkele zegel. Voor deze zegels zijn kunstenaars gevraagd de vogels te tekenen voor een nieuw te drukken postzegel.

  Jan Wolkers Prijs 2017

  Nog vijf boeken doen mee in de strijd om de Jan Wolkers Prijs 2017 voor het beste Nederlandse natuurboek. De prijs wordt op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen.

  De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die de auteur of het boek vereeuwigt. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels).

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media