Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kees Moeliker: Happy Feet is niet gelukkig

  •  
01-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Heeft u het ook gehoord, van die arme pinguïn in Nieuw Zeeland? De keizerpinguïn, de grootste van de zeventien soorten, is 20 juni levend aangespoeld op een strand nabij de hoofdstad Wellington.Buiten Antarctica, is de soort zeer zeldzaam. Noordelijker dan zestig graden zuiderbreedte worden ze zelden gezien. Soms verschijnt er een op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en de noordelijkste waarnemingen betreffen drie exemplaren op zee halverwege Argentinië en een eenling die op 5 april 1967 in het uiterste zuiden van Nieuw Zeeland strandde. Ook de vogel die vorige week bij Wellington opdook, heeft de recordafstand van ruim 3000 kilometer zwemmend afgelegd, want u weet – pinguïns kunnen niet vliegen.
De keizerpinguïn zwemt met een gemiddelde snelheid van tien kilometer per uur. Dat betekent dus twaalf tot dertien dagen non-stop zwemmen in een rechte lijn van Antarctica naar het strand waar hij aan land stapte. Een hele prestatie. De locale bevolking en de media behandelen de vogel niet voor niets als troeteldier.
De pinguïn, inmiddels Happy Feet genoemd, naar de pinguïnfilm uit 2006, stond vorige week nog monter op het strand. De hoop bestond dat hij weer in zee zou verdwijnen, maar helaas, zijn gezondheid verslechterde snel. Toen werd waargenomen dat hij zand en takjes begon te eten, greep de in de haast opgerichte pinguïncommissie in. Happy Feet werd in een koelwagen overgebracht naar de dierentuin van Wellington. Daar constateerde men uitdroging en werd er ruim drie kilo zand uit zijn maag gepompt. De ingreep werd verricht door een team van specialisten, waaronder de vooraanstaande maag-darm-leverarts John Wyeth. De dierentuin, die de kosten van de behandeling en verpleging in een speciaal gekoelde ruimte voorlopig begroot op 10.000 dollar, zorgt ervoor dat het publiek het allemaal ter plaatse en online live kan volgen.
Inmiddels is er ook een inzamelingsactie begonnen: Help Happy Feet. De mens handelt in dit soort situaties sentimenteel. Een op het zelfde strand aangespoelde naar adem happende diepzeevis, was aan zijn lot overgelaten. Een charismatische en aaibare pinguïn wordt ‘gered’.
Toch is deze 10 maanden oude keizerpinguïn een loser, een kneus gedoemd tot een vroegtijdige dood. De vogel is niet voor niets verdwaald en in een vijandig warm klimaat ver van zijn soortgenoten terecht gekomen. De kans dat hij of zij zich ooit buikschuivend over het pakijs zal verplaatsen, op weg naar een broedplaats, is nihil. En dat is niet erg. Vogels raken doorlopend gedesoriënteerd, trekken de verkeerde kant op om eenzaam weg te kwijnen. Dat is uiteindelijk ook het lot van deze keizerpinguïn, zelfs nu hij Happy Feet heet en mensen zich liefdevol over hem bekommeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.