NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kevertje redt koe

  kruidaardvlo

  Een klein kevertje met de naam jakobskruidaardvlo, blijkt de natuurlijke oplossing tegen het giftige jakobskruiskruid. Voor boeren is deze plant een ware plaag. Als ze grazen eten de koeien er weliswaar om heen maar eenmaal gemaaid en gedroogd in het hooi is deze plant uiterst giftig voor koeien en paarden.

  Louis Bolk

  In 2010 startte het Louis bolk instituut onderzoek naar de mogelijkheden om de kever in te zetten tegen het probleem. Op diverse plekken werd het diertje uitgezet. Na twee jaar werd het onderzoek echter stopgezet, omdat er geen kevers meer werden aangetroffen. Het leek er op dat de kever de verhuizing niet had overleefd.

  Tot afgelopen jaar. In een van de weides in de Loonse en Drunense duinen waar de kever was uitgezet, bleek het beestje nog steeds aanwezig te zijn. Tot grote vreugde van de onderzoekers en de boer. Diverse exemplaren van het Jakobskruiskruid waren afgestorven door toedoen van de kever. De aardvlo bleek toch de winters te hebben overleefd en zich goed had voortgeplant.

  Jakobskruiskruid

  Het kruid komt veel voor op het boerenland en wordt dan door de bitterheid niet gegeten door de grazers. Alleen verdwijnt de bitterheid als de plant gedroogd is na het maaien, waardoor de paarden en koeien het gif binnenkrijgen. Dit is de reden dat de meeste weilanden die met het kruid vol staan niet meer gemaaid kunnen worden voor veevoer.  De larven van de jakobskruidaardvlo eten zich een weg naar boven door de stengel van het kruid. Door die kruipgang gang kan de plant dan geen water meer opnemen en sterft af.

  Jacobskruiskruid

  Voor meer informatie over het onderzoek van Louis Bolk: klik hier

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media