Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kieken kieken in Marokko

  •  
22-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dankzij satellietzendertjes ontdekte de Werkgroep Grauwe Kiekendief dat 'hun' vogels halverwege de trek tussen Nederland en West-Afrika bijtanken in oostelijk Marokko. Wat zoeken ze daar? De werkgroep ging op expeditie en Vroege Vogels reisde een stukje mee.
De eerste week van de Marokko-expeditie van Ben, Chris en Almuth heeft al één duidelijke conclusie opgeleverd: in oostelijk Marokko lopen de kieken niet op sprinkhanen, maar op leeuweriken. Alle plaatsen waar de eerste week van de Marokko-expeditie kiekendieven zijn gezien hebben twee dingen gemeen: er is enige bescheiden agrarische activiteit en er zijn nauwelijks sprinkhanen te zien. Dat laatste is dus in scherpe tegenstelling met de gebieden waar de vogels in de winter verblijven.
In plaats van sprinkhanen zijn er wel veel kleine zangvogels, naast de leeuweriken in het noorden ook de nodige tapuitensoorten verder naar het rotsiger zuiden. Nog verder naar het zuiden, in de buurt van de stad Bouarfa, lijken de kieken het vooral van kleine reptielen te moeten hebben. Op de plaatsen rond Bouarfa waar in het recente of verdere verleden vogels zijn gepeild, worden tijdens de transecttellingen nauwelijks vogels gezien, wel veel holletjes van hagedissen en ook van kleine zoogdieren, zoals springmuizen.
Verslaggever Rob Buiter schreef een weblog over deze reis .
Op zijn eigen fotosite  staan verscheiden foto's.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.