Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kievitenonderzoek

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ce563d21e9.jpg

© Fotograaf: ajoosse

In het 'Jaar van de Kievit' doet Landschap Noord-Holland een bijzonder onderzoek met deze weidevogels. Op tien bedrijven worden verschillende beschermingsmaatregelen uitgeprobeerd. Vrijwilligers gaan voor dit onderzoek gemerkte kieviten volgen op de deelnemende bedrijven. 
Natte greppels ...
Voor het onderzoek worden twee verschillende maatregelen getest. Als eerste zullen enkele droge greppels op de bedrijven nat worden gehouden, zodat de bodem daar slap is en de vogels daar goed naar voedsel kunnen zoeken.
... en randen om de maïsakkers
Een tweede maatregel bestaat uit bloemrijke randen om maïsakkers. Binnen de bedrijven worden steeds vergelijkingen gemaakt tussen stukken met en stukken zonder de speciale maatregel.
Gemerkte kievit
Om te ontdekken wat de kieviten van deze maatregelen vinden, zullen enkele volwassen vogels met een likje verf (die na de rui gewoon weer verdwijnt) worden gemerkt. Op die manier kunnen vrijwilligers de vogels individueel volgen. Waar gaan ze naartoe? Hebben ze jongen bij zich? Hoeveel jongen, en hoe oud? Op die manier moet duidelijk worden wat het concrete effect is van de genomen maatregelen.
In de loop van 2016 moeten de eerste resultaten van deze proef duidelijk worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.