NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kievitsnesten leeggeroofd in Brabant

  Kievit
  Fotograaf: Jacquelines

  Weidevogelbeschermers en de politie in Brabant constateren een opmerkelijke toename van leeggeroofde kievitsnesten in de grensregio. In de afgelopen weken hebben dieven bijvoorbeeld al toegeslagen in Gilze, Wintelre en Someren.

  Delicatesse en uitgebroed

  In Wintelre werden dieven betrapt met 27 eieren. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de jonge vogels te verkopen, aldus coördinator soortenbescherming Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap maandag.

  Als mogelijke oorzaak van de toename noemt Sloothaak het verbod op het rapen van kievitseieren dat sinds vorig jaar geldt in Friesland. Vroeger was het traditie om het eerste kievitsei op te rapen en aan te bieden aan de commissaris van de Koning(in). Dat is al decennia verboden, maar in Friesland werd dikwijls een ontheffing afgegeven omwille van de traditie. Dit jaar is dat verboden omdat de kievitsstand achteruit gaat in Nederland: zo'n 5 procent minder per jaar. In 1995 waren er nog zo'n 275.000 broedparen, in 2015 nog maar 140.000.

  Bizarre toename

  Ook de levendige vogelhandel in België speelt vermoedelijk een rol, denkt Sloothaak. “We merkten vorig jaar al een toename maar dit seizoen is echt bizar.” Sloothaak wil geen exacte bedragen noemen die met de illegale handel kunnen worden verdiend. ,,Het levert een aardig zakcentje op. Het is makkelijk verdiend en mooi meegenomen als je niet veel te makken hebt.''

  In Brabant zijn zevenhonderd vrijwilligers actief die op weilanden zoeken naar nesten om ze te markeren met stokken of te registreren in een databank. Loonwerkers kunnen zo rekening houden met de nesten als ze het land bewerken. Door de markering met stokken is het voor dieven makkelijk om de nesten te vinden en leeg te halen.

  Er is afgesproken om altijd aangifte te doen na de ontdekking van diefstal.

  Born: ANP

  Geplaatst in: Nieuws