NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kijken als Tinbergen op het Oerol festival

  meeuw.jpg

  Een uur lang in stilte turen over de Boschplaat op Terschelling door de ogen van briljant vogelaar en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen. Deze uitdaging biedt theatergroep Cowboy bij Nacht de bezoekers van het festival Oerol. Het vrije veld in, goed kijken en jezelf daarbij de juiste vragen stellen, dat was in essentie hetgene waar Tinbergen zijn latere roem mee vergaarde. Vroege Vogels stagiair Sander Nieuwenhuijsen neemt een voorproefje op het waddeneiland met de theatermakers.

  Proloog

  De Meeuwen van Tinbergen is een interdisciplinair project van Theatergroep Cowboy bij Nacht over het leven en gedachtegoed van de Nederlandse gedragsbioloog, vogelaar, schrijver, tekenaar, filmer en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen (1907 - 1988).
  Volgend jaar rolt het project zich groots uit met samenwerkingen met onder andere museum Boerhave, universiteit Leiden en Staatsbosbeheer en een grote voorstelling op het Oerol festival op Terschelling. Dit jaar nemen ze op het festival echter al een aanloop met een proloog en een lezing.

  Kijken en verwonderen

  De nadruk in de proloog ligt op de grondhouding van Niko Tinbergen die voorafging aan alles en dankzij welke hij zijn nieuwe wetenschap, de gedragsbiologie, heeft kunnen ontwikkelen: kijken en verwonderen. 'Watching and wondering' was ook de titel van een autobiografisch artikel van Tinbergen. Het publiek wordt in de voorstelling uitgenodigd door de ogen van Niko Tinbergen simpelweg te kijken over de Boschplaat. Dat simpelweg is hierbij de crux, want hoe simpel is dat eigenlijk, een uur lang kijken, zonder vooroordeel?

  De Boschplaat

  Op de Boschplaat, een natuurgebied aan de oostzijde van Terschelling, deed Niko Tinbergen rond de oorlogsjaren veel onderzoek naar de (nog altijd aanwezige) meeuwenkolonie. Vroege Vogels stagiair Sander neemt de boot naar Terschelling en zoekt een stil plekje in de duinen aan het begin van De Boschplaat. Hier leert hij van kunsternaar Arnold Hoogerwerf en theatermaker Alexander de Vree te kijken als Tinbergen. Een voorproefje op het Oerol festival wat 17 juni van start gaat.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media