NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kikkerdril gezocht

  kikkerdril2.jpg
  Salamander onderzoekt een eiklomp.

  In slootjes en vijver is het nu de toptijd voor de amfibieën. Vol van de hormonen gaan de mannetjes op zoek naar vrouwtjes om te paren. Wat rest zijn dikke klonten kikkerdril. En precies dat moet Nederland de komende weken massaal gaan tellen, is het verzoek van stichting RAVON. Kortom het is tijd voor de kikkerdriltelling. Het aantal klompen geeft een goed beeld van het aantal vrouwtjes in bijvoorbeeld je vijver.

  Vooral de bruine kikkers, en hun dril is nu te vinden. Maar feitelijk zijn de meeste amfibieën nu actief. Kikkers, padden en salamanders zijn de afgelopen weken vanuit hun winterplekken massaal naar het water toegetrokken, om daar te gaan paren. Vooral de mannetjes bruine kikker zijn er als ‘de kippen bij’, wachtend op een vrouwtje, die voor ze valt. Om te lokken kwaken ze er op los. Al klinkt het geluid vrij zacht en knorrend. Dat komt omdat de bruine kikkers geen uitwendige kwaakblazen hebben zoals groene kikkers.

  Eenmaal bij het water aangekomen wordt een vrouwtje al snel omklemd door een mannetje. Zo zogenaamde 'amplex'-houding. Met deze houdgreep kan het mannetje bruine kikker zeker stellen dat hij de eitjes van dit vrouwtje zal bevruchten.


  Freddy Goosselink filmde deze drukke kikkervijver nabij hardenberg. Prachtige sfeer!

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio