Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klaar met (anti-)kernenergie

  •  
22-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
kernenergie_bedankt_indo.jpg
Na 20 jaar stapt hij op als directeur bij WISE, de organisatie tegen kernenergie. Maar Peer de Rijk heeft zelf al veel langer actie tegen kernenergie gevoerd: in 1980 ging hij als 14-jarige puber met zijn ouders en zussen mee demonstreren bij de kerncentrale in Dodewaard. Daar werden de wortels gelegd voor wat zijn verdere leven zou bepalen. Met de huidige inzet van het kabinet op gebied van klimaat lijkt het ‘kernenergiegevaar’ geweken: in Den Haag hoor je er bijna niemand meer over, temeer omdat het huidige kabinet het om financiële en economische redenen niet ziet zitten om te investeren in een nieuwe kerncentrale.
Maar hebben we kernenergie toch niet nodig om de volledige omslag van fossiele naar duurzame energie te overbruggen? Wat je in de jaren 80 zag (politiek vóór kernenergie, publieke opinie tegen) lijkt nu andersom: ondanks kernrampen zoals die in Fukushima is in het publieke debat de roep om kernenergie weer steeds vaker te horen, onder andere vanwege de ‘landschapsvervuiling’ door torenhoge windmolens. Peer de Rijk neemt met gerust hart afscheid van de anti-kernenergiebeweging. Volgens hem is het kantelpunt bereikt, dat wil zeggen dat hij denkt dat in Nederland kernenergie definitief heeft afgedaan als energiebron.
Zondag 24 maart 2019 is er in Utrecht een reünie van de anti-kernenergiebeweging. 

Meer over:

kernenergie, wise
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.