NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kleine hermelijn is groot jager

  hermelijn-haas-2--Fotograaf--rien-kors
  Hermelijn met haas - Fotograaf: rien-kors

  Een hermelijn eet ongeveer 25% van zijn eigen lichaamsgewicht per dag. Dat betekent dat er heel wat gejaagd moet worden. Dat kan deze fanatiekeling dan ook als de beste! Bekijk onze mooiste foto's van jagende hermelijnen.

  De hermelijn is een carnivoor die vooral jaagt op woelmuizen, ratten en konijnen. Eenmaal gevangen bijt hij z'n prooi in de ruggengraat, waardoor deze snel doodgaat.

  hermelijn met rat

  Deze hermelijn heeft een bruine rat te pakken. Fotograaf: Theus1.

  De prooien zijn soms een stuk groter dan de hermelijn zelf, zoals hazen. Het zijn voornamelijk de mannetjes die achter deze flinke jongens aan gaan.

  hermelijn met haas

  Deze haas lijkt te ontsnappen. Fotograaf: rien-kors.

  De hermelijn is niet bang voor een beetje water en springt als het nodig is achter zijn prooi aan het water in.

  Hermelijn met haas

  Een hermelijn zwemt met een jonge haas in z’n bek. Fotograaf: wiesvink.

  Hermelijnen zijn echte opportunisten. Ze klimmen net zo makkelijk in een boom op zoek naar eieren en vogels. En ze onderzoeken allerlei gangen en tunnels voor een lekker hapje.

  Hermelijn in winterkleed onderzoekt pijp. Fotograaf: jangeorgeblok.

  Als de hermelijn zelf opgegeten dreigt te worden, weet hij zich fel te verdedigen. Deze kraai lukt het niet om de hermelijn uiteindelijk te pakken.

  Klein maar fel! Fotograaf: MauricevanM

  Tot slot heeft de hermelijn nog een heel bijzonder trucje achter de hand: een dodelijke dans! In de buurt van een konijn springt hij als een gek op en neer en haalt de meest bizarre capriolen uit. Terwijl het konijn als gehypnotiseerd naar het spektakel kijkt, komt de hermelijn steeds dichterbij en pakt het nietsvermoedende konijn. Bekijk de video van National Geographic:

   

  Geplaatst in: Fotoserie