Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleurringonderzoek

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111013011.QoUZstav.jpg
Op verschillende plaatsen in ons land kan je grutto's tegenkomen met gekleurde ringen aan hun poten. Wat is daar de bedoeling van?
Burgerlijke stand
Ieder jaar wordt een klein deel van de grutto's individueel herkenbaar gemaakt met een combinatie van gekleurde ringetjes. Het hele jaar door speuren onderzoekers en vrijwilligers naar die kleurcombinaties. Door daar een heel precieze boekhouding van bij te houden, kunnen de onderzoekers van de Rijksuniversiteit in Groningen een soort burgerlijke stand opmaken van de grutto's. Welke dieren doen het goed of slecht, waar verdwijnen de meeste vogels, dat soort vragen.
Kruidenrijke weilanden
Uit het onderzoek valt onder andere op te maken dat grutto's die op kruidenrijke weilanden broeden het 't beste doen. Op strakke biljartlakens van 'Engels raaigras' komen nauwelijks jongen groot.
Zelf een kleurring gezien?
Het zoeken en herkennen van kleurringen is een vak apart. Het gaat erom dat aan beide poten de precieze volgorde van de ringen wordt genoteerd, en dat bovendien de positie van de 'vlag' (een iets uitstekende ring) wordt genoteerd. Hier is informatie te vinden over het noteren van de volgorde en het doorgeven van de waarnemingen aan de onderzoekers.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.