Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatkaart voor planten

  •  
07-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Klimaatkaart
Deze week publiceerde FLORON voor het eerst een klimaatkaart voor de Nederlandse flora. Hierop is precies te zien hoe planten reageren op de klimaatverandering. Warmteminnende planten nemen toe en voelen zich vooral thuis in steden en langs rivieren.
Het was bekend dat warmteminnende plantensoorten toenemen in ons land, maar het was nog grotendeels onduidelijk waar ze het meest voorkomen. De klimaatkaart voor de Nederlandse flora geeft daarvan nu een goed beeld. De kaart toont de gemiddelde temperatuur in Nederland aan de hand van plantengroei. Rivieren en steden springen er hierbij echt uit.
De kaart biedt inzicht in hoe planten reageren op de klimaatverandering, zegt onderzoeker Laurens Sparrius van Floristisch Onderzoek Nederland (FLORON). “De gemiddelde planttemperatuur stijgt, maar wel heel langzaam. Zuidelijke soorten nemen niet zo hard toe als we eigenlijk hadden verwacht. Dat komt vooral omdat deze planten de snelheid van de klimaatverandering in ons land niet goed kunnen bijbenen. Zij schuiven 0,003 graad per jaar op en dat is ongeveer tien keer minder hard dan de temperatuur in Nederland stijgt. Het risico is dat koudeminnende plantensoorten verdwijnen en warmteminnende soorten dit niet goed kunnen compenseren.”

Planten die tijdens de reportage zijn gezien:

Ononis-repens-subsp.-spinosa

© Ononis repens subsp. spinosa

Ononis repens subsp. spinosa - Kattendoorn 
Cuscuta-europaea

© Cuscuta europaea

Cuscuta europaea - Groot warkruid
Odontites vernus subsp. serotinus - Rode ogentroost
Eryngium campestre - Kruisdistel

Meer over:

klimaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.