Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatprofesssor Pier Vellinga

  •  
04-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
temperature-1418302.jpg
Al 30 jaar pleit hij voor maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Hij was de man die in 1990 op de Klimaatconferentie in Genève met collega Robert Swart de 2 graden-grens  introduceerde voor de opwarming van de aarde. Een stoplicht vatte het beeld helder samen; groen was 0-1 graden en een situatie met gering risico, oranje 1-2 graden met al uitgebreide schade aan ecosystemen, en bij rood, als het meer dan 2 graden is gestegen, dan is de situatie dramatisch.
De afgelopen klimaatconferenties zijn voor Vellinga allemaal mislukt. Alleen op de huidige conferentie in Parijs heeft hij goede hoop.  Keerpunt is voor hem november 2014, het moment dat China en de VS aangaven serieus werk te willen maken van de CO2 reductie. Banken en investeerders beginnen in te zien dat er geld valt te verdienen aan herwinbare en schone energie en stappen uit fossiele brandstoffen.
Nederland heeft op dit moment nog een achterstand, maar Vellinga denkt dat deze de komende tien jaar ingehaald kan worden als de kolencentrales in Nederland gesloten worden. “De prijs voor CO2 zal omhoog moeten om bedrijven te stimuleren uit fossiel te stappen,” zegt Vellinga.
Donderdag 10 december neemt Pier Vellinga afscheid in Wageningen met een symposium. Misschien is dan al duidelijk of er een historisch slotdocument in Parijs getekend zal worden en het tij echt gekeerd zal kunnen worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.