Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatrapport VN: Houd de temperatuurstijging onder de 1.5 graden (plus reacties)

  •  
08-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
noordpool_pixabay
De temperatuur stijgt tussen 2030 en 2052 1,5 graden Celsius als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot. Dat staat in het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties (VN). Het rapport is de uitwerking van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt.

‘Niet meer dan 1.5 graden stijgen’

In het rapport staat dat landen er alles aan moeten doen om het bij die 1,5 graden te houden, omdat de gevolgen bij een hogere stijging desastreus zijn. Als de temperatuur 1,5 graden stijgt, heeft dat ook al verstrekkende gevolgen voor het klimaat en de mensheid, stelt de VN in het rapport. Om de temperatuur niet te veel te laten stijgen zijn “verstrekkende en niet eerder vertoonde veranderingen nodig”, staat in het rapport. De CO2-uitstoot moet in 2030 45 procent lager zijn dan het was in 2010.
“Hernieuwbare energie moet 70 tot 85 procent van de energie zijn in 2050 om de opwarming op 1,5 graden in 2100 te houden”, schrijven de onderzoekers. Dat is nu 25 procent. “Als dat niet lukt, moeten er nieuwe methodes worden ontwikkeld om CO2 uit de lucht te halen.”

Tien centimeter minder stijging

Volgens de onderzoekers stijgt de zeespiegel tien centimeter minder als de temperatuur met 1,5 graden stijgt in plaats van 2 graden. Ook smelt minder ijs in Antarctica en blijven nog een paar stukken koraalrif over.
Sinds de negentiende eeuw is de temperatuur wereldwijd al met 1 graden gestegen, volgens het rapport komt dat door de industrialisatie die toen op kwam zetten.

Gemengde reacties op klimaatrapport VN

Het klimaatrapport van Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, zorgt voor gemengde reacties bij Nederlandse organisaties. Greenpeace laat weten dat de inhoud ruimte biedt voor optimisme, maar ook dat er nog een hoop werk aan de winkel is.
Vooral dat de opwarming van de aarde beperkt kan worden tot 1,5 graden Celsius in plaats van 2 graden, was goed nieuws volgens Greenpeace. “Dit is een monumentaal rapport. En een allerlaatste waarschuwing én kans om de desastreuze opwarming van de aarde te beperken", aldus Joris Thijssen, directeur van Greenpeace.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is minder optimistisch. ,,De ondubbelzinnige boodschap, gebaseerd op bijna zesduizend onafhankelijke wetenschappelijke studies, is dat alle zeilen bijgezet moeten worden om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden", staat in een verklaring van de natuurorganisatie.
Directeur Kirsten Schuijt van het WNF wil wel dat alle landen gaan proberen om de stijging op maximaal 1,5 graden te houden. ,,Het verlies aan natuur, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel zal bij een stijging van 2 graden zo veel meer impact hebben op onze gezondheid, veiligheid en economische welvaart."
“Met deze kennis kunnen bedrijven zoals Shell niet langer ontkennen dat nieuwe investeringen in olie, gas en kolen zeer onverantwoordelijk zijn", zegt Freek Bersch, medewerker van Milieudefensie. Shell heeft laten weten het rapport ook als laatste waarschuwing te zien.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.