Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatresolutie Shell sneuvelt

  •  
22-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
follow_this
Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft een resolutie afgewezen waarin het olie- en gasconcern strengere milieudoelstellingen wordt opgelegd. Actiegroep Follow This vroeg in het voorstel om concrete maatstaven waarop Shell zijn doelstellingen baseert. Van alle uitgebrachte stemmen was bijna 95 procent tegen.

'Onnodig'

Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders met klem tegen de resolutie te stemmen. Volgens topman Ben van Beurden is de nieuwe maatregel onnodig, omdat Shell al zelf veel doet voor de overstap op milieuvriendelijke energiebronnen. Daarnaast vindt de directie dat de resolutie het bedrijf te veel beperkingen zou opleggen. Dit zou dan ten koste gaan van de concurrentiekracht van Shell, wat volgens het bedrijf nadelig is voor de aandeelhouders.

'Misleiding'

Kort voor de stemming over de resolutie sprak Follow This-oprichter Mark van Baal nog van 'misleiding' door Shell, dat volgens hem ten onrechte beweert dat de milieuambities van het concern in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Van Beurden schermde daarop met wetenschappelijk onderzoek van topuniversiteit MIT dat Shells bewering zou ondersteunen.
Follow This kreeg op de vergadering steun van verzekeraar NN. De institutionele belegger stemde voor, omdat doelstellingen zoals die in resolutie worden voorgesteld een "goed middel zijn om op koers te blijven in de energietransitie". Pensioenfonds ABP onthield zich van een stemming. De organisatie vindt het zo kort na de presentatie van de klimaatambities van Shell nog te vroeg om een grondige herziening te eisen.

Harde kritiek

Milieudefensie uitte harde kritiek op de uitkomst van de stemming. Volgens de actiegroep hoeft Shell zich door de nee-stem niet te houden aan het klimaatakkoord. De milieuclub kondigde beging april een rechtszaak tegen Shell aan te spannen wegens milieuschade.
Eerder op de dag stemden beleggers al in met het beloningsbeleid voor de directie. In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering klonk er nog kritiek op de beloning voor onder meer topman Ben van Beurden, die in totaal 8,9 miljoen euro krijgt overgemaakt inclusief aandelen en pensioen. ISS, een grote adviseur voor aandeelhouders, was onder meer kritisch over het beleid van Shell op het vlak van veiligheid.
Bron: ANP

Meer over:

shell
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.