Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop: Nederlands kabinet tevreden, verder wisselende reacties

  •  
17-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2 - publiek domein

© Bron: byrev

De afspraken die gemaakt zijn op de Klimaattop in Polen roepen wisselende reacties op. Het Nederlandse kabinet is tevreden over de afspraken en vinden dat het maximaal haalbare eruit is gehaald. Bas Eickhout, Europarlementariër voor Groen Links geeft de top een onvoldoende. Hij had gehoopt dat de doelen die in 2015 in Parijs werden gemaakt zouden worden aangescherpt. wOok Greenpeace is niet tevreden omdat er niet genoeg afspraken zijn gemaakt die nodig zijn om de opwarming van de aarde te stoppen bij 1.5 graad.
Volgens minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is het Nederlands kabinet tevreden over het resultaat van de klimaattop in het Poolse Katowice. De deelnemende landen hebben daar met elkaar afgesproken dat zij laten zien hoe zij het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 gaan uitvoeren.

Afspraken nakomen

“Dat is belangrijk. Bijna 200 landen hebben in Parijs hun handtekening gezet onder het internationale klimaatakkoord. Nu is het zaak dat iedereen die afspraken nakomt en invult met concrete maatregelen’’, aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).
De landen hebben afgesproken dat zijn gaan rapporteren over het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide. Nederland is tevreden dat nu is vastgelegd dat alle landen hiervoor uiteindelijk hetzelfde rapportagemodel zullen hanteren.
Ook is afgesproken dat de discussie over het financieren van klimaatbeleid verbreed zal worden om investeringen meer in lijn te brengen met de doelen van het akkoord van Parijs. In Parijs spraken leiders van een groot deel van de wereld af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot maximaal 2 graden ten opzichte van het tijdperk voor de industrialisatie. Het streven is minder dan 1,5 graad.
Bron: ANP

Meer over:

klimaattop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.