NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Klimop helpt insecten de winter door

  Screen_Shot_2015-10-30_at_16.52.05.png

  Voor insecten zoals bijen, wespen en zweefvliegen is de klimop een uitstekende bron van voedsel. In deze periode staan er weinig planten meer in bloei. Deze herfstbloeier is dan ook een uitkomst, die menig insect door de winter helpt. Alle insecten hebben een andere tactiek om de winter te overleven.

  Hoornaar
  De hoornaar is Nederlands grootste wesp en wordt ongeveer 3,5 cm groot. Een kolonie kan in de zomer uit wel 400 individuen bestaan. Voor de winter sterft de kolonie alleen in zijn geheel en vliegen alleen de toekomstige koninginnen uit. Ze overwinteren om in het voorjaar een nieuwe kolonie te starten en kunnen nu nog even reserves opbouwen op de bloeiende klimop.

  Zweefvlieg
  De zweefvlieg is een ander insect dat veel profijt heeft bij de klimop. Over het algemeen overwintert hijzelf niet, maar zet nog eitjes af zodat zijn nageslacht in het voorjaar kan uitkomen.

  Honingbij
  De honingbij daarentegen overwintert als kolonie. De mannetjes, darren, worden weggestuurd en sterven, maar de werksters en de koningin maken alles winterklaar. De werksters verzamelen nog zoveel mogelijk nectar op de klimop om een wintervoorraad aan te leggen. In de winter komen ze sporadisch buiten. Alleen om hun behoefte te doen kruipen ze nog uit hun winterverblijf.
  Maar voorlopig kunnen de insecten nog even hun gang gaan, want de klimop kan wel tot december in bloei staan.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media