Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Knoflookpadden op de golfbaan

  •  
06-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knoflookpad_19.jpg

© Fotograaf Paulcools

De zeldzame knoflookpad komt voornamelijk nog voor op de zandgronden aan de oostkant van Nederland. Omdat het slecht gaat met deze amfibiesoort, worden de laatste jaren op geschikte of geschikt gemaakte plekken knoflookpadden uitgezet.
Bij toeval bleek dat het terrein van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Afferden (Noord-Limburg) een perfecte biotoop is voor de knoflookpad: vennetjes, rul zand en niet al te hoge begroeiing. Met succes is daar de pad uitgezet en na drie jaar zijn de resultaten bemoedigend. En golfers en knoflookpadden blijken goed samen te gaan.
De knoflookpad ( Pelobates fuscus ) is een plompe pad met uitpuilende ogen en verticale pupillen. De lichaamskleur varieert van van licht gelig tot bruin op de rug met een patroon van donkere vlekken. Aan aan de zijkant van het lichaam zitten vaak rode of oranje vlekjes. De knoflookpad heeft een opvallend grote graafknobbel op zijn achterpoot. De Nederlandse naam is te danken aan het naar knoflook ruikende secreet dat door de huid wordt afgegeven bij gevaar.
knoflookpad_Paulcools
Fotograaf Paulcools
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.