Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koekoeksbij in Saeftinghe

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schorviltbij.jpg
De schorviltbij of Epeolus Tarsalis is een bekende broedparasiet van de schorzijdebij. Deze bij is in haar witte pak met zwarte strepen een vrij opvallende verschijning. Deze bij werd voor het eerst in 1949 in het nu verdwenen natuurgebied De Beer aangetroffen. Vanaf het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt deze bij in het Verdronken Land van Saeftinghe gevonden. De Zeeuwse delta is de enige plek waar deze parasiterende bij wordt gevonden wereldwijd.

Gastgezin

De schorviltbij is niet in staat om zelf nectar en stuifmeel te verzamelen. Daarvoor gebruikt ze de nesten van de schorzijdebij. In dat nest dat de schorzijdebij heeft vol gelegd met nectar voor haar eigen broedsel, legt de schorviltbij haar eitjes. De uitgekomen larven gedragen zich als volleerde koekoeksjongen en doen zich tegoed aan het broed van het gastgezin.
Vrijdag 8 juni 2018 gaat de uitzending van Vroege Vogels tv geheel over het Verdronken Land van Saeftinghe. Kijk zondag om 19.35 naar NPO2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.