Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kolibrievlinders overwinteren in Nederland

  •  
21-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Kolibrievlinder

© Fotograaf: Trudy d’Anjou

De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende meldingen van kolibrievlinders binnen. Normaal gesproken zijn deze vlinders nu niet hier. Ze overwinteren in Zuid-Europa en komen pas in het voorjaar naar Nederland. Dat lijkt nu te veranderen: er zijn steeds meer kolibrievlinders die het erop wagen en proberen hier te overwinteren.
Vroege Vogels kreeg ook verschillende meldingen, zoals deze van een kolibrievlinder op de tulpen van Karel Schoots uit Breda: “Op het balkon kregen wij visite van een kolibrievlinder ( Macroglossum stellatarum ) die met een lange roltong uit de narcissen snoepte. Prachtig. Heb hem/haar op de foto gezet.”
kolibri_winter_karelschoots
In november kwamen er nog steeds meldingen binnen van kolibrievlinders. Ze werden gezien in schuurtjes en op andere plekken die lijken op hun overwinteringsplekken in Zuid-Europa. Tijdens zachte winters kunnen kolibrievlinders ook hier goed verblijven, maar als er nachten komen waarin het kwik tot een graad of tien onder nul komt, dan zullen ze dat waarschijnlijk niet overleven.

Steeds meer kolibrievlinders

Vanaf het warme en droge jaar 2003 ziet de Vlinderstichting jaarlijks duidelijk meer kolibrievlinders per jaar. De aantallen fluctueren van zo’n 400 waarnemingen in slechte jaren, tot 6500 in topjaren zoals 2015. In 2018 werden er bijna 7000 kolibrievlinders gemeld. Een verklaring is het stijgen van de temperatuur: kolibrievlinders houden van warmte en hebben geen last van droogte.

Geef je waarnemingen door!

Zelf een kolibrievlinder gezien? Geef je waarneming dan door! Alle waarnemingen via Telmee , Waarneming.nl en Jaarrond Tuintelling komen vanzelf bij De Vlinderstichting terecht.
Tekst: Ineke Radstaat, De Vlinderstichting

Bron: Nature Today

Meer over:

kolibrievlinder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.