NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kom helpen opruimen op Terschelling vanwege containerramp

  Terschelling
  Stichting Noordzee

  Update: het maximum aantal vrijwilligers voor deze actie van Stichting Noordzee is bereikt. 

  Eerder werd al bekend dat op verzoek van meerdere burgemeesters Defensie militaire bijstand verleent op de Waddeneilanden. Diverse militairen zijn teruggeroepen van hun kerstverlof om mogelijk vanavond al naar de Waddeneilanden te vertrekken en deze inzet duurt waarschijnlijk 2 dagen. Daarnaast roepen Stichting De Noordzee i.s.m. Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en Waddenvereniging op om komende zaterdag de stranden schoon te maken. 

  Een groot containerschip dat op weg is naar Denemarken verloor in de nacht van dinsdag op woensdag bijna 300 containers in de Noordzee. Er zijn containers met losse goederen aangespoeld op Vlieland, Texel, Schiermonnikoog Terschelling en Ameland. Het gaat om onder meer auto-onderdelen, speelgoed en meubilair. De organisaties roepen op om zaterdag naar Terschelling te komen. Vanuit daar zal er in samenspraak met de gemeente een gecoördineerde opruimactie plaatsvinden. Momenteel wordt er veel gejut, maar een zeer grote hoeveelheid schadelijk verpakkingsmateriaal en andere rommel blijft achter op het strand.

  Praktische informatie

  De opruimactie wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee. Deze vindt plaats op Terschelling, van 10.30 tot 15.00. De start is bij strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Geïnteresseerden kunnen zich voor de Containerramp Cleanup Terschelling aanmelden. Meer praktische informatie volgt na aanmelding. De organisaties hopen dat veel mensen willen helpen.

  Al zes jaar lang organiseert Stichting De Noordzee jaarlijks de Boskalis Beach Cleanup Tour in augustus, waarbij samen met duizenden vrijwilligers de hele Noordzeekust wordt opgeruimd.

  Zeldzame containerramp

  Per jaar worden er wereldwijd tussen de 600 en 1500 containers verloren op zee. Dit wordt lang niet altijd goed gemeten. Bijna 300 containers die tegelijk aanspoelen, komt zelden tot nooit voor. Hoe eerder het wordt opgeruimd, des te minder schade er aan het milieu kan ontstaan. Een deel zal voor lange tijd in zee blijven en schade toebrengen aan vogels en andere zeedieren, die het aanzien voor voedsel. Daardoor blokkeert hun maag en kunnen ze overlijden. Circa 90% van het wereldwijde transport gaat per schip. Schepen vervoeren 600 miljoen ton per jaar in Nederland

  Veiligheid i.v.m. mogelijk gevaarlijke stoffen

  Tenminste drie containers, die vooralsnog niet zijn gevonden, zitten vol met vaten met daarin organisch peroxide. De veiligheidsregio Friesland adviseert bij deze containers weg te blijven en de stof niet in te ademen. Mensen wordt verzocht 112 te bellen als ze de betreffende containers zien. De organisaties zullen deze veiligheidsvoorschriften streng naleven en roepen alle vrijwilligers op zich hieraan te houden. Het gaat om een gele container met nummer MSCU3713629, een blauwe container met nummer CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer TCLU41747408.

  Over Stichting De Noordzee

  Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur-en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzame voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werken wij aan een schone en gezonde Noordzee.

   

  Bron: Stichting Noordzee

  Geplaatst in: Actie