Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Konijnen en schapen moeten tapuit redden

  tapuit_LubbertSpaanse
  Tapuit - fotograaf LubbertSpaanse

  Tapuiten houden van kort gegraasde duingebieden, met veel open stukken waar ze hun favoriete voedsel zoals kevertjes en wormen bij elkaar kunnen scharrelen. Maar juist die gebieden zijn er niet genoeg meer in ons land. De tapuit staat al sinds jaren op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten.

  In nog maar een paar gebieden in Nederland leeft een kleine groep, waar voorheen deze vogel in heel Nederland kon worden waargenomen. In Noord-Holland met haar duinen leven de meeste tapuiten. Zo zijn er in de buurt van Den Helder nog zo'n vijftig tot zestig paartjes. Ook Texel kent nog enkele tientallen paartjes.

  Grazers in de duinen

  De tapuit houdt van open duinen en heide, een type landschap dat, door vergrassing en bebossing van deze gebieden, hard is achteruitgegaan. Een van de redenen van de vergrassing is de terugloop van konijnen door diverse ziektes. En het konijn is van groot belang in het leven van de tapuit. Ze bouwen hun nest in verlaten konijnenholen en de konijnen zorgen door hun eetgedrag tevens voor een ideale 'tapuitomgeving'. De tapuit zoekt namelijk haar voedsel voornamelijk op zeer kort gegraasde gronden in de duingebieden.Het is dus van belang dat het gras niet al te hoog groeit, iets dat mogelijk ook door middel van grazende schapen, in de gebieden waar de tapuit voorkomt, bewerkstelligd kan worden. Om exact in kaart te brengen hoe het gaat met de tapuiten verricht Frank Majoor van vogelonderzoeksvereniging Sovon onderzoek in beide gebieden. 

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio