Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koniks Oostvaardersplassen terug naar land van oorsprong

  •  
04-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Oostvaardersplassen konik

© Koniks in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Mauricevandoorn

Een groep van 150 koniks uit de Oostvaardersplassen vertrekt medio juli met vrachtwagens naar het natuurgebied Naliboksky in Wit-Rusland. Hun nieuwe thuis is een bosgebied van zo’n 240.000 hectare. Volgende week worden de paarden gechipt en medisch onderzocht, zei een woordvoerster van Staatsbosbeheer. Eerder was er nog sprake van dat ze in juni zouden vertrekken.
Een groep van ongeveer tweehonderd paarden bevindt zich nu al in een vangweide. Deze groep is groter dan de 150 die uiteindelijk emigreren, waardoor er meer mogelijkheden zijn een goede selectie te maken. Na deze controle moeten ze nog dertig dagen in quarantaine. In hun nieuwe thuis gaan de dieren ook weer een maand in afzondering voordat ze worden losgelaten.
De konik komt oorspronkelijk uit Polen en Wit-Rusland. Het is een paardenras dat daar in het wild of halfwild wordt gehouden. Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje. Begin jaren 80 werd het paard geïntroduceerd in Nederlandse natuurgebieden als groter grazer.
Provinciale Staten van Flevoland besloten vorig jaar het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen terug te brengen tot 450. De dieren moeten weg uit het natuurgebied omdat er te veel grote grazers rondlopen. Om die reden moesten ook in totaal ruim 1800 edelherten worden afgeschoten.
Een groep van ongeveer dertig konikpaarden is in maart al vertrokken naar het Spaanse natuurgebied Atapuerca nabij de stad Burgos.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.