NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Koningspaar krijgt eigen bijenvolk_15_04_2014

  wimlex_01.JPG
  Koning Willem-Alexander stelt de eerste kast officieel in gebruik

  Op het koninklijk landgoed de Horsten in Wassenaar schenken Vroege Vogels en imker Pim Lemmers een honingbijenvolk aan Willem-Alexander en Maxima. Het 'volk van oranje' bestaat uit duizenden werksters, darren en een heuse koningin.

  In totaal ontvangt het Koningspaar drie bijenvolken. Twee kasten staan op het koninklijk landgoed de Horsten. Het derde bijenvolk staat in de tuin van Paleis Noordeinde.

  Zachtaardig bijenras
  De kasten worden bewoond door zogeheten Buckfast-bijen, een zachtaardig Nederlands bijenras dat wordt geteeld door Stichting Buckfast Marken. De bijen steken en zwermen nauwelijks en verzamelen relatief veel nectar om uiteindelijk honing te maken.

  De bijenvolken op landgoed de Horsten tellen zo'n zevenduizend diertjes per kast. Dit aantal kan de komende maanden oplopen tot 45 duizend. Deze zomer vliegen er dus zo'n negentigduizend bijen rond op de Horsten, is de verwachting.

  Neerwaartse spiraal
  Wereldwijd gaat het de laatste jaren slecht met zowel de wilde bij als de honingbij. Om de neerwaartse spiraal te doorbreken vraagt Vroege Vogels continu aandacht voor het probleem.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media