NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Koninklijk wier

  P1010480.JPG

  Dinsdag opent koning Willem Alexander het gloednieuwe Zeewiercentrum van het NIOZ op Texel. In 26 kweektanks wordt onderzocht welke wieren het meest geschikt zijn voor teelt in de Noordzee. Want wieren hebben de toekomst: ze kunnen gebruikt worden voor van alles en groeien heel snel.

  Onderzoek
  Het Zeewiercentrum bestaat uit 26 kweektanks van 2000 liter elk. Deze tanks zijn speciaal ontworpen voor zeewieronderzoek. Met behulp van beluchting worden turbulente condities in de tanks gemaakt, waardoor het zeewier in de tanks voortdurend in beweging blijft. De tanks zijn volledig geïsoleerd en worden verwarmd/gekoeld met behulp van aardwarmte(/koelte). Hiermee is een minimale energiebehoefte van het Zeewiercentrum gegarandeerd.

  Zeesla
  Gefiltreerd zeewater uit het Marsdiep en perslucht worden vanuit een centrale leidingstraat aangeleverd. Met behulp van deksels kan het licht in de tanks worden geregeld. Het water dat uit de tanks komt wordt via een biologisch zeewierfilter (3 grote betonnen bakken met daarin zeesla, Ulva lactuca) gereinigd, voordat het wordt teruggepompt in het Marsdiep.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio