Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koolmees eet poep van jongen

  •  
17-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4855 keer bekeken
  •  
koolmees_22.jpg
De ouders van de jonge koolmezen eten de eerste dagen de ontlasting van hun jongen op. Dit doen ze zodat vijanden niet kunnen ruiken waar hun nest zit. Als de jongen teveel poepen, brengen de ouders de uitwerpselen weg. Dit gaat best makkelijk want de poep zit verpakt in vliesjes.
Vijanden
De vijanden van de jonge koolmezen zijn de gaai, de specht en de ekster. Deze vogels lusten die jonge koolmeesjes erg graag. Daarom zorgen de ouders ervoor dat die vijandelijke vogels hun poep niet kunnen ruiken. Op die manier kunnen die vogels het nestje niet vinden en zijn de jongen veilig.  

Succes

Wanneer de jongen kunnen vliegen poepen ze gewoon in het nest. Ze zijn dan namelijk minder kwetsbaar en kunnen gewoon wegvliegen als de gaai, de specht en de ekster eraan komen. Aan de poep in het nest kun je zien dat de jongen met succes in de nestkast zijn grootgebracht.
Bronnen:
- Wikipedia
- Marjolein Bastin en Nico de Haan: Kijk op vogels om het huis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.