Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koraalriffen bij Indonesië gezonder dan verwacht

  •  
08-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
THE OCEAN AGENCY PAUL G. ALLEN PHILANTHROPIES

© THE OCEAN AGENCY. Foto: PAUL G. ALLEN PHILANTHROPIES

De koraalriffen van Manado, bij het Indonesische eiland Sulawesi, zijn in een goede gezondheid. Dit constateren wetenschappers na een onderzoeksexpeditie. Manado staat bekend om de prachtige koraalriffen. Veel koraalriffen verbleken en sterven af door de opwarming van de aarde. Daarom is de gezondheid van het koraal opnieuw in kaart gebracht. Maar het koraal van Manado blijkt redelijk gezond te zijn.

Groot onderzoek

Mariene wetenschappers van de universiteit van Queensland, Australië, hebben tijdens een zes weken durende expeditie meer dan 56.000 foto’s gemaakt en geanalyseerd. Een kunstmatige intelligentie-techniek hielp bij de snelle analyse van de enorme hoeveelheid beelden. Dit onderzoek is onderdeel van een meerjarig onderzoek (2014 - 2017) naar koraalverboeking in de tropische wateren van Indonesië, de Filippijnen, Maleisië, Papua Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Oost-Timor.

Koraal herstelt zich

Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het koraalrif nog niet zwaar beschadigd is en zelfs meer hersteld is sinds het eerste onderzoek in 2014. Expeditieleider Dr. Emma Kennedy: “Na een aantal deprimerende jaren waarbij ik als koraalonderzoeker de ergste koraalsterfte wereldwijd heb gezien, ben ik na het zien van deze riffen toch weer voorzichtig hoopvol. Het betekent dat we nog een beetje tijd hebben om sommige koraalriffen te redden.”
De expeditie in Manado is mogelijk gemaakt door Paul G. Allen Philanthropies. Paul Allen: “Met goede gegevens, technologie en wetenschap, kunnen we nu een van de meest hardnekkige uitdagingen ter wereld oplossen. Deze onderzoeksgegevens zullen ons helpen de veerkracht van sommige koralen beter te begrijpen en belangrijke koraalbeschermingsinspanningen te steunen. Ik zie hier weer een sprankje hoop voor koraalriffen.”

Meer over:

koraalriffen, koraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.