Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korenbloem

  •  
31-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
Korenbloem_2.jpg
Hij heeft een onwaarschijnlijk blauwe kleur, die Centaurea cyanus. Vandaar dat in de kleurenleer wel wordt gesproken van korenbloemenblauw. De herkomst van de Nederlandse naam is duidelijk: je vindt hem in het koren.
Maar Jan Stroop zou Jan Stroop niet zijn als hij er geen mooie verhalen omheen kan vertellen. Onze huis-etymoloog kent van veel soorten planten en dieren de streeknamen en de herkomst van hun officiële naam, dus ook van de korenbloem.
Behalve de 'echte' korenbloem zijn er ook gekweekte soort, de zogenaamde cultivars zoals 'Blue Boy', 'Blue Ball', 'Red Boy' en 'Red Ball', 'Silver Queen' en 'White Ball'. Nog een weetje van Wikipedia: een aftreksel van de bloemen en bladeren wordt wel gebruikt tegen bronchitis. En door de platte vorm zijn de bloemen populair bij zweefvliegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.