Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koud zaad

  •  
17-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Seed-Vault.jpg
Een genenbank is een plaats waarin genetisch materiaal bestaande uit zaden, sperma en planten wordt opgeslagen. Zo worden zaden in diepvries bewaard in een zaadbank, sperma in vloeibare stikstof en planten uitgeplant. De zaden kunnen onder deze omstandigheden 25 jaar bewaard blijven. Wereldwijd zijn er ongeveer 1300 genenbanken, waarin monsters (accessies) van 6 miljoen rassen en soorten zijn opgeslagen. Genenbanken zijn behalve voor noodgevallen ook bruikbaar voor veredelaars die bv. een nieuw soort groente willen ontwikkelen.
Eind februari werd in Spitsbergen een enorme ‘Doomsday’ kluis geopend waarin backups van zaden over de hele wereld worden bewaard. Als door een wereldwijde ramp in alle andere genenbanken de vriezers uitvallen, blijft de bunker door de permafrost op Spitsbergen nog koud genoeg om de kiemkrachtige zaden te leveren waarmee weer snel voedsel kan worden verbouwd.
In Wageningen hebben we onze eigen zadenbank, Centrum voor Genetische Bronnen Nederland . CGN heeft genenbanken van gewassen, landbouwhuisdieren en bomen en struiken. De gewassen-genenbank van het CGN bevat 24.000 verschillende monsters van in totaal 25 verschillende gewassen die worden bewaard bij een tempratuur van – 20 graden Celsius.
In januari 2008 heeft CGN 18.000 monsters naar de genenbank in Spitsbergen verscheept en liggen daar nu opgeslagen. Bij de opening is 5% van de totale voorraad van Spitsbergen van het CGN afkomstig maar er zijn nog veel genenbanken voorbereidingen aan het treffen.
De CGN gewassen waarvan zaden naar Spitsbergen zijn verstuurd zijn sla, spinazie, kool, ui en prei, komkommer, tomaat, aubergine, paprika en peper, erwt, veldboon, tarwe, gerst, haver, mais, vlas en graslandsoorten.
Bron: CGN Wageningen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.