Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kruisende ganzen

  •  
18-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
DSC_0006 (1)

© Martin Kroon

Een vraag van luisteraar Martin Kroon: "In de buurt van Leiden fotografeer ik dit paartje ganzen: een mix tussen brandgans en Canadees. Komt dat vaker voor, dat ganzen kruisen?"

Hybriden

Onze zoektocht naar een antwoord bracht ons bij Peter de Knijff, als populatiegeneticus werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum, en daarbij ook in zijn vrije tijd al vele jaren fanatiek vogelonderzoeker.
Volgens De Knijff zijn hybriden tussen de gekste soorten denkbaar: van wilde eend X grauwe gans, tot koolmees X pimpelmees of huiszwaluw X boerenzwaluw. Soms leveren deze kruisingen nog vruchtbare nakomelingen op ook, zoals in het geval van de ganzen van Martin Kroon. "Het idee dat je een biologische soort kunt definiëren als die individuen die samen voor vruchtbare nakomelingen kunnen zorgen, is dan ook achterhaald", stelt De Knijff. "Ook tussen verschillende soorten kunnen vruchtbare nakomelingen ontstaan. Overigens zijn dat meestal mannetjes."
De vraag hoe je een soort definieert is voor De Knijff overigens totaal oninteressant. "Dat is alleen maar spannend voor mensen die lijstjes bijhouden. Het gaat mij om de processen van een hogere orde. Leer denken als een vogel", aldus De Knijff.

Meer over:

ganzen, hybride
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.