NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kruiskwal, mierenhoop, fenolijn en overige radio-onderwerpen

  Kruiskwal
  Bron: Stichting Anemoon - Sylvia Waaien

  De steek van een kruiskwal, hoe oud wordt een mierenhoop, fenolijn en alle overige onderwerpen die in de uitzending van 8 september 2019 voorbij komen.

  Serie Stekers en bijters: kruiskwal

  Van alle kwallensoorten steekt de kruiskwal het gemeenst. Zwemmers die allergisch zijn voor het dier kunnen zelfs in het ziekenhuis terecht komen. Eén troost: het dier is alleen bij warm weer actief en houdt zich vooral op tussen de wieren. Een beetje uitkijken is meestal voldoende.

  De leeftijd van een mierenhoop

  Hoe oud kan een mierenhoop worden? 2 jaar, 5 jaar, 10 jaar? En blijven ze wel altijd op dezelfde plek? Met dit soort vragen kom je al snel bij dé mierenspecialist van Nederland terecht, Peter Boer. Verslaggever Henny Radstaak is met hem naar een mierennest in het Noordhollands Duinreservaat.

  Fenolijn

  Rijpe klitten, gele zwavelzwammen, pyjamawantsen, piepjonge meerkoeten en een heidelibel met een vlieg als lunch zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder een mooi duivenduet tussen een Turkse tortel en een houtduif. Luister naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

  Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media