Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kuikens tussen jungle van riet

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
kiekendief
De soorten roofvogels die op Ameland voorkomen variëren door de jaren heen. De blauwe kiekendief is helemaal verdwenen van het eiland, met de bruine kiekendieven gaat het daarentegen goed. In 2017 hebben er 33 paren gebroed op Ameland, evenveel als het jaar ervoor.

Broedsucces

De broedparen worden al tientallen jaren in de gaten gehouden, zodat de Amelanders een goed beeld hebben van de stand van de roofvogels op het eiland. Zo weten we dat de bruine kiekendieven gemiddeld drie tot vier kuikens groot brengen. De kiekendieven worden niet oud, maar drie of vier jaar. Ze moeten dus vroeg beginnen met nestelen om de soort in stand te houden. Dit is heel anders dan de scholeksters bijvoorbeeld, die kunnen ook nog nestelen als ze 35 jaar zijn.

Voedsel

De bruine kiekendief eet voornamelijk konijnen, zowel levende als dode. Konijnen gaan nogal eens dood aan virusinfecties, maar kiekendieven zijn aaseters en dus een dood konijn heeft ook waarde. Een bruine kiekendief eet ook muizen en watervogels.

Tussen het riet

De nesten van de kiekendief liggen op de grond en zijn meestal verborgen in het riet. Ecoloog Johan Krol zoekt en controleert nesten over het hele eiland om het broedsucces in kaart te brengen. Het gedrag van de ouders wordt al enkele weken in de gaten gehouden, zodat de natuurbeschermer weten waar de nesten zijn. Aan het gedrag van de oudervogels is te zien hoe oud de kuikens ongeveer zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.