NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Kunnen egels zwemmen?

  ZG - Egel zwemt in vijver

  "In de prachtige tuinen van kasteel Twickel in Delden, Overijssel, zag ik een egel op het gras lopen richting een vijver. Het begon te drinken uit de vijver en toen het ging zwemmen ben ik gaan filmen. Eerst zwom hij tussen de waterplanten en later naar het open gedeelte. Ik heb nooit geweten dat egels konden zwemmen", schrijft Gré Pape-Wichers. Ook de tuinman van het kasteel heeft de egel al eens zien zwemmen. Gré liet ons weten dat ze niet heeft afgewacht of de egel weer uit het water is gekomen. Hopelijk heeft de egel de waterkant weer weten te vinden aangezien hij zelf het water was ingelopen.

  Zwemmende egels

  Je ziet het niet vaak maar egels kunnen goed zwemmen. Waarom ze dat doen is onduidelijk. Vermoed wordt dat ze tijdens het zwemmen zich ontdoen van vlooien. 

  Loopplank voor de egel

  Egels zijn niet bang om te vallen omdat hun stekelvacht als een stootkussen werkt. Zo vallen ze wel eens in een zwembad of vijver. Maar soms is de rand te steil is om er weer uit te kruipen. Meestal verdrinken ze dan door uitputting. Om de egel een handje te helpen, kun je een loopplank in je vijver of zwembad maken. Maar dit helpt niet altijd. Als een egel uit het water probeert te klimmen, blijft hij langs de rand zwemmen waardoor hij onder de plank door zwemt. Wat helpt is om een gaas onder de loopplank te doen zodat hij er niet meer onderdoor kan zwemmen. Of een stukje oever maken wat niet steil omhoog loopt.

Meer in Zelf Geschoten