Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kwaliteit aardbodem daalt

  •  
25-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
landbouwgif_-_pvdd.jpg

© Foto: Partij voor de Dieren

Wereldwijd staan talloze landbouw- en natuurgebieden onder druk. Met name door klimaatverandering, bevolkingsgroei en een stijgende vraag naar voedsel zal de kwaliteit van veel bodems sterk achteruitgaan de komende decennia. Het wordt ook wel landdegradatie genoemd.
Het blijkt uit een nieuwe studie van het Planbureau voor de Leefomgeving, in opdracht van de Verenigde Naties. Het is onderdeel van een in september te verschijnen studie van de VN (Global Land Outlook) waarbij de groeiende druk op land in kaart wordt gebracht.
In Vroege Vogels vertelt onderzoeker Ben ten Brink van het PBL hoe de studie tot stand is gekomen. Voor het eerst is er een overzicht gemaakt van de kwaliteit van de bodem wereldwijd en zijn er verschillende scenario's gemaakt over hoe dit in de toekomst gaat veranderen. De plekken op de wereld waar de kwaliteit, onder meer door verwoestijning, het meest achteruitgaat zijn Midden Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-India. 

Meer over:

pbl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.