Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laagste aantal kwartelkoningen sinds 1980

  •  
01-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kwartelkoning

© Fotograaf: Paulcools

In 2017 zijn er tot nu toe 36 roepende kwartelkoningen geteld in Nederland. Dit meldt Sovon op basis van twee nachtelijke simultaantellingen en enkele aanvullende waarnemingen van waarneming.nl. Sinds 1980 is het aantal vastgestelde waarnemingen niet meer zo laag geweest.

Dieptepunt

Ruim 80% procent van de waarnemingen komt uit de provincie Groningen en het aangrenzende deel van Drenthe. In het gebied rond de grote rivieren ijn nauwelijks kwartelkoningen gehoord. Het is de vraag of het laagterecord van 41 kwartelkoningen in 1996 nog gehaald gaat worden.

Oorzaak

De oorzaak van het lage aantal waarnemingen is nog onduidelijk. De droogte van het voorjaar kan invloed hebben gehad op de beschikbaarheid van voedsel voor de kwartelkoning. De aantallen in Duitsland lijken vergelijkbaar met vorig jaar, toen er in Nederland 120 kwartelkoningen zijn vastgesteld. In dat jaar zijn in Nederland wel de uiterwaarden ondergelopen, wat een nadelig effect heeft op de reproductie. Verder is er weinig informatie beschikbaar over de omstandigheden in de overwinteringsgebieden in Afrika.

Kwartelkoning

Kwartelkoningen arriveren begin mei vanuit het overwinteringsgebied in Nederland. Dit is vrij laat in vergelijking met andere trekvogels. Ze leven verborgen, en vaak is de aanwezigheid van de vogel alleen vast te stellen door de roep van de mannetjes. Het nest van de kwartelkoning is een goed verscholen kommetje van gras. Ze broeden in terreinen die dekking bieden, zoals hooilanden in uiterwaarden van grote rivieren. Ook broeden veel kwartelkoningen op akkers.
Bron: Sovon

Meer over:

kwartelkoning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.