Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laat reekalfjes liggen

  •  
24-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
In Nederland leven zo’n 60.000 reeën. In mei hebben die hun geboortegolf. De reekalfjes liggen soms langere tijd onbeschermd in het vrije veld. Doorgaans is er dan niets aan de hand en is de moeder niet ver weg. Wandelaars die zo’n ontroerend reekalfje tegenkomen, menen echter vaak een verlaten diertje te zien en nemen het mee naar huis.
Nooit meer terug
Een reeënkalfje dat eenmaal door mensenhanden is aangeraakt, kan echter nooit meer terug naar de moeder. Het dier moet dan noodgedwongen naar een speciale reeënopvang. Daarvan zijn er acht in Nederland. Deze zijn verbonden aan de Stichting Reeënopvang Nederland . De dieren worden in de opvangcentra grootgebracht en na een jaar teruggezet in de natuur.
Natuurlijk zijn er altijd dieren die daadwerkelijk door deze centra opgevangen moeten worden: reeën die gewond zijn door een hond of landbouwvoertuig bijvoorbeeld, of reekalfjes waarvan de moeder is aangereden. Een deel bestaat echter uit reekalfjes die onnodig ‘gered’ zijn door wandelaars.
Laten liggen
Stichting Reeënopvang Nederland roept daarom op reekalfjes altijd te laten liggen, hoe hulpbehoevend ze er ook uitzien. Bij twijfel of zichtbare verwondingen zoekt u het beste contact met een boswachter of beheerder van het gebied. Zij kunnen contact opnemen met de dichtstbijzijnde reeënopvang.
In het item over reekalfjes is gebruik gemaakt van beelden gemaakt door Enting Films voor Stichting Reeënopvang Nederland. Meer informatie over de stichting op: www.reeenopvang.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.